Mind42 lives from advertising revenue.
Please enable advertisements or get an ad-free account.
Sign up or sign in to like or comment on this mind map

New York

162 views 0 likes
(AAC) De wetgevende macht van de staat New York heeft vrijdag een wetsvoorstel aangenomen dat het verborgen dragen van vuurwapens op locaties zoals overheidsgebouwen en scholen aan banden legt, nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof vorige week de eeuwenoude wet van de staat had vernietigd die beperkingen oplegde aan het dragen van een verborgen pistool buiten het huis.



De staat Senaat heeft het wetsvoorstel 43-20 vrijdag in een partij-lijn stemming aangenomen. De staatsvergadering heeft de wetgeving vrijdagavond 91-51 aangenomen.

De New Yorkse gouverneur Kathy Hochul, die de wetgevende macht donderdag in een buitengewone zitting bijeenriep om de kwestie aan te pakken, zal naar verwachting het wetsvoorstel ondertekenen. "Ik kijk ernaar uit om de wetgeving te ondertekenen zodra deze klaar is", zei de Democratische gouverneur eerder vrijdag.

De nieuwe wet voorziet in een strikt licentieproces voor het verkrijgen van een verborgen-draagvergunning en een lijst van locaties die als "gevoelig" worden beschouwd - inclusief Times Square - waar vuurwapenbezit illegaal zal zijn, volgens de door AAC verkregen wetstekst. Andere gebieden die als gevoelig zijn gedefinieerd, zijn onder meer overheidsgebouwen, scholen, zorginstellingen, gebedshuizen en openbaar vervoer. Mensen die een wapen dragen op een verboden locatie, kunnen volgens de wet worden beschuldigd van een misdrijf.

Wetgevers hamerden donderdag op de definitieve tekst van de wet en brachten vrijdag na wat debat over de rekening voor een stemming, wat kritiek van de Republikeinen kreeg over de korte doorlooptijd.

"Door de slag van een pen heeft (het Hooggerechtshof) langdurige beperkingen verwijderd die we in de staat New York konden gebruiken om slimme beslissingen te nemen over wie het recht zou hebben om een ​​wapen te dragen", zei Hochul vrijdag. "Wij geloven dat wapenwetten zoals die New York veiliger hebben gemaakt."